Yoghurtmousse med stjärnanis och fikonkompott

Yoghurtmousse med stjärnanis och fikonkompott

300 min
6 portioner
Recept på en underbart julig dessert i form av yoghurtmousse med stjärnanis och fikonkompott.
Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt, Citron
Annons

Ingredienser

  1. Fikonkompott

    1. 100 g fikon (färska eller mjuka och torkade)
    2. 1 dl socker
    3. 1.75 dl vatten
    4. 0.5 msk citronsaft
  2. Yoghurtmousse

    1. 7 st stjärnanisfrukter
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 1.2 dl socker
    4. 4 st gelatinblad
    5. 5 dl turkisk yoghurt
  3. Dekorering

    1. 1 msk pistaschmandlar

Gör så här

    1. 1.

      Fikonkompott: Skiva fikonen tunt och lägg dem i en gryta tillsammans med socker, vatten och citronsaft; koka upp på medelvärme. Sänk värmen och låt sjuda i 15–20 minuter; kompotten ska vara ganska lös. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Yoghurtmousse: Häll grädden i en skål. Bryt stjärnanisfrukterna i halvor och lägg ner dem i grädden, blanda runt och låt sedan stå och dra i minst 4 timmar, gärna över natten. Sila sedan bort stjärnanisen.

    3. 3.

      Blanda ner socker och vispa grädden till mjuka toppar. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt stå i 10 minuter. Smält sedan gelatinbladen försiktigt i mikro eller i en kastrull. Tillsätt yoghurten och rör om ordentligt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden och blanda runt.

    4. 4.

      Montering: Lägg ett par skedar fikonkompott i botten av 6 glas och fördela moussen över. Toppa med hackade pistaschmandlar.

Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?