Wienerbröd

Wienerbröd

180 min
20 Stycken
Recept på klassiska wienerbröd - mums!
Fler recept på:
Bullar, Avancerad
Annons

Ingredienser

 1. Deg

  1. 10.5 dl vetemjöl - kylskåpskallt
  2. 2.5 dl Kallt vatten
  3. 50 g Jäst
  4. 0.5 dl strösocker
  5. 225 g smör - rumsvarmt
  6. 1 tsk Salt
  7. 3 st Ägg
  8. 600 g kallt smör till inkavling
 2. Vaniljkräm

  1. 1 st vaniljstång
  2. 5 dl Mjölk
  3. 6 st Äggulor
  4. 1.25 dl strösocker
  5. 1 dl majsstärkelse
  6. 50 g Smör
 3. Mandelfyllning

  1. 200 g mandelmassa
  2. 1 dl strösocker
  3. 100 g smör - rumsvarmt
  4. 0.5 dl Vatten
  5. 1 st uppvispat ägg + en skvätt vatten
  6. flagad mandel
 4. Glasyr

  1. 2 dl Florsocker
  2. 1.5 msk Vatten

Gör så här

  1. 1.

   Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull, lägg ner stången, tillsätt mjölk och koka upp. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt den heta vaniljmjölken. Ta upp vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ kallt.

  2. 2.

   Mandelfyllning: Vispa ihop alla ingredienser till mandelfyllningen till en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse.

  3. 3.

   Deg: Lägg alla ingredienser utom smöret till inkavlingen i en bunke, och bearbeta degen i maskin i 3–4 minuter. Om du bakar för hand löser du upp jästen i vattnet innan du tillsätter övriga ingredienser och bearbetar sedan degen i 5–6 minuter, tills den släpper bunkens kanter.

  4. 4.

   Degen ska bli spänstig men inte elastisk. Låt degen vila i kylen i minst 20 minuter. Lägg under tiden smöret till inkavlingen mellan två bakplåtspapper och banka ut det med en kavel till en platta som mäter 20x15 cm. Lägg degen på bakbordet och kavla ut den till en rektangel, cirka 30x20 cm.

  5. 5.

   Lägg smörplattan på ena halvan av degen, cirka 12 cm innanför degkanten. Vik först upp degkanterna över smöret, tryck till, och vik sedan över den smörfria halvan av degen. Tryck till eller nyp till kanterna på degen så att smöret inte kan tränga ut.

  6. 6.

   Kavla ut degen till en rektangel som mäter 60x30 cm. Försök att få till en så jämn rektangel som möjligt. Mjöla bakbordet och degen lätt tills du kavlat klart. Borsta bort överflödigt mjöl från degen.

  7. 7.

   Första treslaget: Vik över ena kortsidan till 2/3 av degplattan, vik sedan in den andra kortsidan över den första vikningen. Nu har du en degplatta i tre skikt som mäter 20x30 cm. Låt degen vila på en bricka i kylen i minst 20 minuter. Fuska inte med vilan, för då finns det risk att smöret kryper ut vid nästa inkavling.

  8. 8.

   Andra treslaget: Lägg degen på bakbordet och kavla den på nytt till en rektangel som mäter 60x30 cm. Borsta av överflödigt mjöl. Gör det andra treslaget på samma sätt som det första. Låt degen vila på en bricka i kylen i minst 20 minuter.

  9. 9.

   Tredje treslaget: Lägg degen på bakbordet och kavla den på nytt till en rektangel som mäter 60x30 cm. Borsta av överflödigt mjöl. Gör det sista treslaget på samma sätt som de två första. Låt degen vila på en bricka i kylen i minst 20 minuter.

  10. 10.

   Montering: Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla varje del till en rektangel som är 4–5 mm tjock och mäter 20x50 cm. Försök att kavla degen så att kanterna blir så raka som möjligt så undviker du spill. Skär degen i rutor som mä- ter cirka 10x10 cm.

  11. 11.

   Spritsa eller klicka knappt 1 tsk mandelfyllning på varje ruta. Vik in hörnen så att de möts i mitten och tryck till ordentligt så att flikarna inte öppnar sig under jäsningen. Lägg wienerbröden på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje wienerbröd. Garnera med flagad mandel och låt jäsa i rumstemperatur i 1–1 1/2 timme. Grädda i 225° varm ugn i 12–15 minuter.

  12. 12.

   Glasyr: Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla glasyren över wienerbröden när de har svalnat.

Fler recept på:
Bullar, Avancerad
Är innehållet i detta recept olämpligt?