Wallenbergare & potatispuré

Wallenbergare & potatispuré

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
4 portioner
Fina kalvfärsbiffar med de klassiska tillbehören gröna ärter och rårörda lingon.
Fler recept på:
Biffar, Svensk husmanskost, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 600 g kalvfärs
    2. 4 st äggulor
    3. 2 dl vispgrädde
    4. 1½ tsk salt
    5. 1 tsk timjan
    6. 1 krm malen vitpeppar
    7. 2 msk smör
  1. Sås

    1. 2 dl vatten
    2. 1–2 msk konc kalvfond
    3. ½ dl rödvin
    4. 1 dl vispgrädde
    5. 1 msk brun maizena såsredning
    6. salt, peppar
    7. soja
  2. Potatispuré

    1. 1 kg potatis av mjölig sort
    2. 2–2½ dl varm mjölk
    3. 1–2 msk smör
    4. salt, peppar
  3. Tillbehör

    1. gröna ärter
    2. rårörd lingonsylt

Gör så här

    1. 1.

      Rör ihop äggulor, grädde, salt, timjan och peppar i en skål. Tillsätt färsen och arbeta samman den tills den är slät och smidig. Forma färsen på vattensköljd skärbräda till fyra biffar. Stek biffarna ca 6 min på varje sida på medelvärme i smör. Kontrollera att köttsaften är klar, då är biffarna klara. Ta upp och varmhåll biffarna under folie.

    2. 2.

      Sås: Vispa ur stekpannan med vatten. Tillsätt kalvfond, rödvin och grädde. Sila buljongen, häll tillbaks i stekpannan och red av med maizena. Smaka av med salt, peppar och soja.

    3. 3.

      Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk ca 20 min. Häll av vattnet och ånga av all vätska. Pressa eller stöt potatisen fint, rör ner den varma mjölken till ett lagom tjockt mos, tillsätt en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Servera biffarna med potatispuré, gröna ärter och rårörd lingonsylt.

Fler recept på:
Biffar, Svensk husmanskost, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?