Wallenbergare med potatismos

Wallenbergare med potatismos

Av: / Foto: Ulf Svensson
40 min
4 port
En riktig klassiker med skysås och potatismos.
Fler recept på:
Biffar, Svensk husmanskost, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 500 g finmalen blandfärs eller kalvfärs, kylskåpskall
    2. 1 tsk salt
    3. 2 krm malen vitpeppar
    4. 3 st äggulor
    5. 11/2 dl vispgrädde
    6. 3 msk smör
  1. Potatismos

    1. 1 kg potatis
    2. 1–2 dl mjölk
    3. 2 msk smör
  2. Sky

    1. 3 dl vatten
    2. 11/2 msk konc kalvfond
    3. 1/2 msk kinesisk soja
    4. 1/2 msk potatismjöl
  3. Servering

    1. gröna ärter
    2. morötter
    3. inlagd färsk gurka
    4. lingonsylt

Gör så här

    1. 1.

      Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 min.

    2. 2.

      Blanda den kalla färsen med salt, peppar och äggulor som noggrant rörs in i smeten. Tillsätt grädden lite i taget, smeten ska bli en aning seg men rör inte för länge! Forma 4 runda biffar.

    3. 3.

      Låt potatisen rinna av och mosa den med elvisp eller en stöt. Rör i mjölk till lagom konsistens, blanda i smör och smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Stek biffarna i smör på medelstark värme tills de är genomstekta, eller bryn dem och stek klart i 200° ugn ca 10 min.

    5. 5.

      Häll alla ingredienserna till skyn i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka 1 min.

Fler recept på:
Biffar, Svensk husmanskost, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?