Vörtlimpa

Vörtlimpa

Av:
Annons

Ingredienser

    1. 50 g Smör
    2. 2 msk Sirap
    3. 1 msk Malda pommeransskal
    4. 4 tsk Stött anis
    5. 4 tsk Stött fänkål
    6. 50 g Jäst
    7. 1 liter Fingervarmt svagdricka
    8. 4 tsk Salt
    9. 2 dl Russin
    10. Ca 1,2 kg Matbrödsmjöl 4 sädesslag eller rågsikt + mjöl till utbakning

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Koka upp matfett, sirap och kryddor. Låt det svalna.

    3. 3.

      Smula jästen i degbunken, häll fingervarmt svagdricka eller porter över och rör om så att jästen löser sig.

    4. 4.

      Tillsätt salt, russin, kryddblandning och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

    5. 5.

      Arbeta upp degen med lite mjöl, den ska vara fast och lätthanterlig. Forma limpor och lägg i smorda formar.

    6. 6.

      Låt limporna jäsa övertäckta till nästan dubbel storlek, 30-40 minuter.

    7. 7.

      Grädda i 200 grader. Pensla med varmt vatten och lite smör och låt kallna på galler under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?