Vörtbröd med äpple

Vörtbröd med äpple

/ Foto: Pontus Ferneman
180 min
2 bröd
Med rivet äpple i degen gör bröden extra saftiga.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°, 200°
    2. 1 dl russin
    3. vatten
    4. 50 g jäst
    5. 1½ dl julmust
    6. 3 dl porter
    7. 2 tsk salt
    8. ¾ dl mörk sirap
    9. 1 msk malda pomeransskal
    10. ½ tsk malda kryddnejlikor
    11. 1½ tsk malen ingefära
    12. 1 st rivet äpple
    13. 10 dl rågsikt
    14. 3½–4 dl vetemjöl special
    15. 50 g mjukt smör

Gör så här

    1. 1.

      Lägg russinen i en skål. Häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt stå och dra minst 2 tim. Rör ut jästen med julmusten och portern. Ta i salt, sirap, kryddor, äpple och ca hälften av rågsikten och vetemjölet.

    2. 2.

      Klicka i det riktigt mjuka smöret under omrörning. Låt russinen rinna av. Tillsätt dem och det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk ca 1½ tim.

    3. 3.

      Dela degen i två delar. Forma till bröd och lägg dem på plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk i ca 30 min.

    4. 4.

      Sätt in bröden längst ner i ugnen, 250°. Sänk värmen till 200°direkt. Grädda i ca 40 min.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?