Vörtbröd i lerkruka

Vörtbröd i lerkruka

210 min
1 stort bröd
Recept på underbart och juligt vörtbröd med smak av kryddig nejlika, ingefära, russin och syrlig pomerans. Öl gör brödet extra saftigt och gott.
Annons

Ingredienser

  1. 2 st bitar pomeransskal
  2. 2 dl sirap
  3. 5 dl porter eller öl
  4. 50 g jäst
  5. 0.5 msk salt
  6. 1 tsk ingefära
  7. 0.5 msk malda nejlikor
  8. 1 dl russin
  9. 4 dl grovt rågmjöl
  10. 6 dl fint rågmjöl
  11. 5 dl vetemjöl
  12. 0.5 msk matolja till grytan

Gör så här

  1. 1.

   Lägg en lergryta som rymmer 2–2 1/2 liter i vatten i minst ett par timmar innan den ska användas så att den suger åt sig fukt. Lägg russinen i en skål och häll på vatten så att det täcker, ställ åt sidan. Koka pomeransskalen mjuka och skär bort det vita från skalen. Hacka det gula från skalen fint. Ljumma porter/öl och sirap till 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma degspadet, kryddor och de båda rågmjölssorterna.

  2. 2.

   Häll av vattnet från russinen och tillsätt dem tillsammans med vetemjölet. Arbeta degen i 10 minuter. Låt lergrytan rinna av och olja den invändigt med matolja. Forma degen till en jämn limpa och lägg den i lergrytan. Täck över med en handduk och låt jäsa i 15 minuter.

  3. 3.

   Ta bort duken, lägg på locket och ställ in grytan längst ner i kall ugn. Sätt ugnen på 200° och grädda i 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt grytan stå kvar i ugnen i ytterligare 30 minuter. Ta ut grytan och känn att brödet lossnar från grytan. Låt brödet kallna i grytan med locket på. Svep sedan in det in i en duk och låt vila till nästa dag.

Är innehållet i detta recept olämpligt?