Vörtbröd

Vörtbröd

Av:
4 st
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. 100 g smör
    2. 2 flaskor porter
    3. 1 flaska julmust
    4. 2 dl mörk sirap
    5. 2 msk salt
    6. 3 dl russin
    7. 1 tsk kryddnejlika
    8. 2 msk ingefära
    9. 100 g jäst
    10. 2 kg rågsikt

Gör så här

    1. 1.

      Börja med att ta fram alla ingredienserna

    2. 2.

      Smält margarinet i en kastrull, häll över porter, julmust, sirap, salt, russin, stött nejlika och ingefära och låt alltsammans bli fingervarmt, 37 °C.

    3. 3.

      Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma blandningen och tillsätt mjölet.

    4. 4.

      Kör degen blank och smidig tills den släpper bunken.

    5. 5.

      Lägg en handduk över bunken och jäs degen 45 minuter. Smörj en långpanna, smörj också 4 smörpapper som limporna ska gräddas i för att inte jäsa ihop.

    6. 6.

      Ta upp degen, dela den i 4 bitar, arbeta varje bit och rulla ut dem till limpor. Lägg limporna i varsin vagga av smörpapper och lägg dem sida vid sida i långpannan.

    7. 7.

      Lägg över en handuk och jäs 30 min. Sätt ugnen på 225 °C.

    8. 8.

      Grädda bröden på först falsen nerifrån 35-40 minuter. Prova med sticka när stickan kommer ut blank är brödet färdigt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?