Vörtbröd

Vörtbröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
150 min
2 bröd
Avlånga bröd med smak av porter, must och vörtkryddor.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 dl russin
    2. 50 g smör
    3. 1 flaska porter à 33 cl
    4. 1 flaska julmust à 33 cl
    5. 50 g jäst för söta degar
    6. 1 dl brödsirap
    7. 2 tsk malda pomeransskal
    8. 2 tsk mald ingefära
    9. 1 tsk mald kryddnejlika
    10. 2 tsk salt
    11. 16-18 dl mörkt lantbrödsmjöl, ca 1 kg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Placera russinen i en bunke och häll kokande vatten över russinen så att vattnet täcker russinen. Låt stå.

    3. 3.

      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader. Finfördela jästen i en degbunke, rör ut jästen i lite av degvätskan.

    4. 4.

      Tillsätt resterande mängd degvätska, sirap, kryddor och salt. Häll vattnet av russinen och vänd ner dem i blandningen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta samman till en smidig, ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

    5. 5.

      Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.

    6. 6.

      Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till 2 avlånga eller runda limpor. Placera på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 35 minuter.

    7. 7.

      Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut och pensla bröden med lite sirapsvatten och låt svalna under bakduk.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?