Vörtbröd

Vörtbröd

Av: / Foto: Anette Nilsson
120 min
2 bröd
Smakrik klassiker vi aldrig tröttnar på. Det går utmärkt att frysa.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°, 200°
    2. 1 dl russin
    3. 50 g jäst för söta degar
    4. 2½ dl julmust
    5. 2½ dl porter
    6. 2 dl kesella
    7. 1 dl mörk sirap
    8. 50 g rumsvarmt smör
    9. 2 tsk salt
    10. 1 tsk mald kryddnejlika
    11. 1 tsk mald ingefära
    12. 2 tsk malda pomeransskal
    13. 10 dl rågsikt
    14. ca 5 dl vetemjöl special

Gör så här

    1. 1.

      Blötlägg russinen i hett vatten minst 30 minuter. Smula ner jästen i en degbunke. Värm julmust och porter tills det är fingervarmt och tillsätt. Rör om tills jästen är upplöst.

    2. 2.

      Tillsätt kesella, sirap och smöret klickvis, därefter salt och kryddor.

    3. 3.

      Blanda ner rågsikt och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Häll av vattnet från russinen och arbeta in dem i slutet av knådningen så att de fördelas jämnt i degen. Täck bunken med en duk och låt degen vila cirka 45 minuter.

    4. 4.

      Stjälp ut degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två jämnstora degbitar och forma dem till avlånga bröd. Lägg deglängderna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 25 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.

    5. 5.

      Snitta de färdigjästa bröden med en vass kniv och ställ in dem i nedre delen av den heta ugnen. Duscha lite vatten från en blomspruta över bröden och stäng genast luckan. Sänk värmen till 200° och grädda bröden cirka 35 minuter.

    6. 6.

      Låt bröden svalna under duk på galler.

Tips från kocken

Täck russinen med hett vatten och låt dem stå minst 30 minuter så att de suger upp vätska. I annat fall är det risk att de gör brödet torrt genom att suga vätska från brödet.
Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?