Vit jultårta

Vit jultårta

210 min
2 stycken
Julen är räddad med denna underbart goda jultårta med smak av choklad, kola och kanderade nötter.
Fler recept på:
Choklad , Tårta , Advent, Jul
Annons

Ingredienser

 1. Chokladbottnar

  1. 550 g vetemjöl
  2. 150 g kakao
  3. 2 tsk bikarbonat
  4. 1.5 tsk salt
  5. 350 g osaltat smör - rumsvarmt
  6. 900 g strösocker
  7. 1 st vaniljstång
  8. 6 st ägg
  9. 700 g standardmjölk
 2. Sockerlag

  1. 2 dl vatten
  2. 2 dl strösocker
  3. 1 kruka salt
  4. 0.25 dl konjak
  5. 1 st pressad citron
 3. Kolakräm

  1. 500 g smör
  2. 800 g ljust muscovadosocker
  3. 2 burkar kondenserad mjölk
  4. 4 dl sirap
  5. 2 g salt
  6. fingersalt
 4. Kola- och cream cheese-frosting

  1. 200 g osaltat smör - rumsvarmt
  2. 200 g florsocker
  3. 200 g av den kalla kolakrämen
  4. 400 g philadelphiaost
  5. citronsaft
  6. salt
 5. Kanderade nötter

  1. 500 g nötter
  2. 2 dl socker
  3. flingsalt

Gör så här

  1. 1.

   Chokladbottnar: Ställ fram alla ingredienser 1 timme före bakning så att de blir rumsvarma. Värm ugnen till 175°. Sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat och salt; ställ åt sidan.

  2. 2.

   Kör smöret krämigt i hushållsassistent eller med elvisp. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, tillsätt dem till smöret. Tillsätt även sockret och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, cirka 5 minuter. Skrapa ner kanterna med en slickepott då och då så att det blandas ordentligt. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken; börja och sluta med mjöl.

  3. 3.

   Smörj 2 tårtformar med 24 cm diameter. Fördela smeten i formarna. Grädda långt ner i ugnen i cirka 30–40 minuter. Håll lite koll med en provsticka så att de inte får stå inne för länge i ugnen och bli torra – ugnar är så olika! Låt svalna på galler i 15 minuter, stjälp sedan upp dem och låt svalna helt. Dela varje botten en gång, så att du har 4 tårtbottnar som räcker till en våning. Putsa ytan försiktigt med kniv så att bottnarna är raka och fina.

  4. 4.

   Sockerlag: Koka vatten, socker och salt på medelvärme tills allt socker lösts upp. Låt svalna helt. Tillsätt spriten och eventuellt lite citron. Pensla ut lagen över tårtbottnarna när du fyller tårtan.

  5. 5.

   Kolakräm: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt socker, kondenserad mjölk, sirap och salt; låt koka upp under ständig omrörning. Låt sedan krämen sjuda, utan att röra, i cirka 5–7 minuter (var noga med att sockret är helt smält och att kolakrämen är jämn i konsistensen). Ta av kastrullen från värmen. Låt krämen svalna innan du fyller tårtan med den.

  6. 6.

   Kola- och cream cheese-frosting: Vispa smöret krämigt. Tillsätt florsocker och salt, vispa på hög hastighet i maskin eller med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt Philadelphiaosten och kolakrämen, vispa ihop till en jämn frosting. Fyll frostingen i en spritspåse.

  7. 7.

   Kanderade nötter: Smält smöret i en stekpanna. Lägg i de hackade nötterna och tillsätt sedan sockret i omgångar tills det smält. Häll upp nötterna på ett smörpapper och låt svalna.

  8. 8.

   Montering: Pensla tårtlagren med sockerlagen. Bred ut ett lager kolakräm, strö lite flingsalt över och fyll på med frosting och kanderade nötter i varje lager. Täck sedan tårtan med frosting och kanderade nötter, eller eventuellt sugarpaste. För nästa våning, stansa ut lagom stora bitar ur bottnarna och upprepa proceduren; placera de mindre bottnarna på de större. Låt stå 1 dygn i kyl så att smakerna går ihop.

Tips från kocken

Receptet räcker till 2 formar med 24 cm i diameter. För att göra en våningstårta, baka detta recept två gånger = 4 bottnar totalt och stansa ut de två sista delarna till våningar.
Fler recept på:
Choklad , Tårta , Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?