Vit chokladfondant och exotisk kokosglass

Vit chokladfondant och exotisk kokosglass

Av: / Foto: Christina Uhlin
45 min
6 personer
Lyxa till nyårsdesserten!
Fler recept på:
Efterrätt, Glass
Annons

Ingredienser

    1. 75 g smör
    2. 1 kuvert saffran, 0,5 g
    3. 100 g vit choklad
    4. 1/2 dl florsocker
    5. 1 1/2 ägg
    6. 1 dl vetemjöl
    7. smör och ströbröd till formarna
    8. 1/2 dl färdigkokt kondenserad mjölk med chokladsmak, Törsleffs
  1. Exotisk kokosglass

    1. 1 burk kokosmjölk, 400 ml (endast kokosgrädden ska användas)
    2. 250 g fryst exotisk frukt
    3. 1/2 tsk vaniljpulver
    4. ev lite honung
  2. Garnering

    1. hackad vit choklad
    2. sparad kolasås från burken

Gör så här

    1. 1.

      Förbered: Låt kokosmjölken till glassen stå i frysen ca 1 timme. Skaka den ej! Vi ska bara använda kokosgrädden (ca 200 ml), ej vattnet.

    2. 2.

      Mixa ihop den frysta frukten med kokosgrädden (det vita) i en matberedare. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt lite honung om du vill ha mer sötma. Häll upp smeten i en burk. Låt glassen frysa i ca 4 timmar. Står den längre kan den bli för hård.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 175°. Smält smöret ihop med saffran på låg värme. Finhacka chokladen och låt smälta i smöret under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner florsocker och ägg. Sikta ner mjölet och blanda väl.

    4. 4.

      Smörj och bröa 6 bakformar i metall, ca 6 cm i diameter och ca 4 cm höga. Fyll formarna upp till ca 1 cm från kanten.

    5. 5.

      Spritsa eller klicka ner ca 1 tsk kolasås i varje form. Kolan sjunker ner och omsluts av kaksmeten under tillagningen i ugnen. Spara resten av kolasåsen för att använda som tillbehör.

    6. 6.

      Baka kakorna i mitten av ugnen i 8–10 minuter. De ska vara lite mjuka på toppen, men får inte "gunga". Ta ut ur ugnen och låt vila ca 5 minuter innan de stjälps upp.

    7. 7.

      Strö hackad vit choklad över fondanterna. Servera med kokosglassen och den sparade kolasåsen.

Tips från kocken

Gör glassen ca 4 timmar innan den ska serveras. Färdigkokt kondenserad mjölk är en kolasås.
Fler recept på:
Efterrätt, Glass
Är innehållet i detta recept olämpligt?