Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

Eff

Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

Av:
20 min
4 portioner
Bönor är perfekt som bas i krämiga soppor. Här är det vita bönor som mixas slätt med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong och grädde. En skvätt vinäger ger fin balans. Toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Annons

Ingredienser

  1. Bönsoppa

    1. 1 gul lök
    2. 2 vitlöksklyftor
    3. 1 burk kokta vita bönor (c:a 380g)
    4. 1 msk smör
    5. 1 tsk torkad timjan
    6. 1 tärning grönsaksbuljong
    7. 5 dl vatten
    8. 1 dl vispgrädde
    9. 1/2 msk vitvinsvinäger
    10. salt
    11. vitpeppar
  2. Frö- och fetatopping

    1. 100 g fetaost
    2. 1/2 msk finrivet citronskal
    3. 2 msk rostade solrosfrön

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skiva lök och vitlök. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

    2. 2.

      Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull tills de mjuknar utan att de får färg.

    3. 3.

      Tillsätt bönor, timjan, buljongtärning, vatten och grädde. Koka upp och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.

    4. 4.

      Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt vinägern. Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Smula fetaosten i en skål. Blanda med citronskal och solrosfrön.

    6. 6.

      Fördela soppan i portionsskålar. Strö topping över.

Är innehållet i detta recept olämpligt?