Vintervit napoleonbakelse

Vintervit napoleonbakelse

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
8 stycken
Baka napolenbakelser på nytt vis med vintervit topp. Frasig smördeg får sällskap av krämig vaniljfyllning. Supertjusig och smarrigt med strössel i guld och vitt – hög festfaktor!
Annons

Ingredienser

    1. 3 frysta smördegsplattor
  1. Vaniljkräm

    1. 1 1/2 dl mjölk
    2. 1 äggula
    3. 2 msk florsocker
    4. 1 msk majsena majsstärkelse
    5. 1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
    6. 1 msk smör
  2. Fyllning

    1. 4 msk äppelmos
    2. 2 tsk vaniljsåspulver (kallsvällande)
    3. 4 dl vispgrädde
  3. Glasyr

    1. 1 1/2 dl florsocker
    2. 2-4 tsk citronsaft
  4. Garnering

    1. valfritt sockerströssel, här med guldfärgat och vitt

Gör så här

    1. 1.

      Kavla ut de lätt tinade smördegsplattorna till 10×40 cm. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i 200º, 10–13 min. Låt kallna. Jämna till kanterna.

    2. 2.

      Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud upp tills den tjocknar. Låt kallna, rör om då och då.

    3. 3.

      Bred ett tunt lager äppelmos på ena smördegsbottnen, lägg på nästa botten och sedan vaniljkräm. Vispa grädden, tillsätt vaniljsåspulvret (grädden håller formen bättre och får smak av vanilj) och bred ett tjockt lager över bottnen. Lägg på ytterligare en botten.

    4. 4.

      Vispa ihop glasyren tills den blir tjock och glansig (mer florsocker om den är lös och mer citronsaft om den är fast!) och täck översta lagret med glasyr. Strö över strössel innan glasyren stelnat.

    5. 5.

      Dela försiktigt i bitar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?