Vinterbaguetter med rotfrukter

Vinterbaguetter med rotfrukter

210 min
3 limpor
Gör vardagen lite härligare med dessa baguetter med smak av rotfrukter och frön.
Annons

Ingredienser

    1. 1 dl riven morot
    2. 1 dl sötpotatis
    3. 600 g manitoba cream eller vetemjöl special + ev lite extra till utbakning
    4. 1 dl nyponskalsmjöl
    5. 75 g solroskärnor
    6. 75 g pumpakärnor
    7. 25 g jäst
    8. 500 g ljummet vatten
    9. 20 g honung
    10. 12 g salt
    11. 100 g mjölk

Gör så här

    1. 1.

      Riv rotfrukterna på den grova sidan av ett rivjärn och lägg det rivna i en bunke. Blanda ner mjölsorterna och fröna.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en ny bunke och tillsätt en liten mängd ljummet vatten samt salt och honung; rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet samt mjölken.

    3. 3.

      Blanda sedan ner mjölblandningen i jästbunken; arbeta tills degen blir kladdig och hyfsat jämn, men jobba inte för hårt med den. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täck med bakduk och låt jäsa i 1–2 timmar. Sätt ugnen på 250°.

    4. 4.

      Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte, utan platta bara ut degen lätt med händerna. Dela den i 3 eller 4 delar. För ihop varje bit och vrid den ett par varv. Placera bröden på baguetteplåt eller på vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i cirka 15 minuter.

    5. 5.

      Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 12–15 minuter, sänk sedan värmen till 150° och grädda i ytterligare 15–20 minuter. Kontrollera att baguetterna är klara genom att ta ut dem och knacka på undersidan av bröden; de ska låta ihåligt. Mät annars innertemperaturen, som ska vara 98°. Baguetterna förvaras bäst inlindade i en linneduk i upp till 3 dagar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?