Vinbärssaft

Vinbärssaft

Av:
8 dl
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg röda vinbär
    2. 3 dl Vatten
    3. 6 dl socker per liter avrunnen saft
    4. 1 krm Natriumbensonat

Gör så här

    1. 1.

      Bären behöver inte repas men skölj dom och tta bort dåloga bär. Låt rinna av.

    2. 2.

      Koka upp vatten i en dtor kastrull, 3 dl om bären är röda och 6 dl om dom är svarta. Lägg i bären och och låt det koka upp under lock i 10 min.

    3. 3.

      Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke. Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar att droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.

    4. 4.

      Mät upp saften och beräkna sockermängden. Häll tillbaka saften i ren gryta och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saftenkoka på svag värme tills sockter smält ordentligt, ca 10 min.

    5. 5.

      Tag bort det bildande skummet med en sked. Rör ut natriumbensoatet med en liten mängd saft och rör dean ner et i resten av saften.

    6. 6.

      Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?