Vimsekakor

Vimsekakor

60 min
30 Stycken
Perfekta kakor till Halloween!
Fler recept på:
Halloween - skrämmande goda recept
Annons

Ingredienser

  1. 125 g smör - rumstempererat
  2. 2 dl Florsocker
  3. 2 dl mjöl
  4. 2 msk kakao
  5. 1 dl majsmjöl
 1. Dekor

  1. 100 g blockchoklad
  2. chokladströssel
  3. 1 st godishalsband

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 175°. Ta fram smöret och skär det i skivor så mjuknar det snabbare. Blanda alla ingredienserna i en skål eller matberedare och arbeta ihop. Sätt in i kylen i 30 min.

  2. 2.

   Pressa ut degen med handflatorna mellan två bakplåtspapper. När du inte får degen plattare kavlar du ut degen så att den blir tjock som ett mariekex ungefär. Lägg alltihop, papper och deg, på den plåt du ska grädda kakorna på. Dra av det övre bakplåtspapperet och stansa ut kakor över hela ytan. Ta sedan bort överflödig deg, det går lättare att komma åt mellan spindlarnas ben med en ätpinne än med fingrarna. Om kakorna går sönder när du gör detta så behöver degen lite mera mjöl.

  3. 3.

   Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 6–7 min. Under tiden tar du fram en annan plåt, ett bakplåtspapper till och gör om proceduren tills alla kakor blivit gräddade. När kakorna kallnat smälter du chokladen. Lägg godishalsbandet i en skål och klipp av tråden, det är de här godisarna som blir ögonen.

  4. 4.

   Smeta ut chokladen på kakorna med en liten sked, sätt dit ögonen (spindlar har egentligen massor av ögon – hur många får dina?) och strössla.

Tips från kocken

Kakstansar går att få tag på i alla möjliga former, men just dessa vimseformar finns på Ikea tillsammans med andra kakmått i en låda, Drömmar, och är Camillas egen design. Om du vill servera kakorna på ett matchande fat så kan du spritsa en spiral i choklad på fatet och sedan spritsa chokladlinjer från fatets mitt ut mot kanten.
Är innehållet i detta recept olämpligt?