Viltfärsbiffar med svampsås

Viltfärsbiffar med svampsås

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
4 port
Viltfärsbiffar med smak av timjan och enbär. Välj svamp efter tillgång!
Fler recept på:
Biffar, Svamp, Broccoli, Potatis, Lamm, Vilt
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 1–2 msk ströbröd
    3. 2 dl vispgrädde
    4. ½ tsk timjan
    5. 8 st enbär
    6. 2 st äggulor
    7. 1 msk viltfond
    8. 600 g älg-/lammfärs
    9. 1½ tsk salt
    10. 1/2 tsk svartpeppar
  1. Potatis

    1. 1 kg potatis (10–12 st)
    2. 2–3 msk flytande smör
    3. 11/2 tsk salt
    4. 1 msk ströbröd
  2. Sås

    1. 200 g färsk svamp
    2. 1 st schalottenlök
    3. 3 msk smör
    4. 2 msk vetemjöl
    5. 3 dl mjölk
    6. 1 dl vispgrädde
    7. 1 msk konc viltfond
    8. 1 tsk kinesisk soja
    9. salt, peppar
  3. Servering

    1. 300 g färsk svamp
    2. kokt broccoli

Gör så här

    1. 1.

      Låt ströbrödet svälla i vispgrädden ca 15 min. Stöt i en mortel timjan och enbär. Tillsätt ägg och fond. Arbeta in färs, salt och peppar. Forma till avlånga biffar, lägg dem på skärbräda som sköljts med vatten. Ställ in i kylen. Hit kan biffarna förberedas medan potatisen är i ugnen. Stek biffarna i smör på medelstark värme.

    2. 2.

      Potatis: Skala potatisen och skiva den men inte helt igenom, placera den i en träslev medan du skivar. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Ringla lite smör över den, salta och strö över ströbröd. Stek potatisen mjuk, 30–40 min, mitt i ugnen. Ta ut potatisen när 10 min av tillagningstiden återstår och ringla över lite mer smör samt strö över ströbrödet. Låt stå i ugnen 10 min till.

    3. 3.

      Sås: Ansa svampen, skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret tills all vätska kokat in. Ta kastrullen från värmen, rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölk, grädde och fond. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, koka såsen på svag värme under omrörning 5–10 min. Smaka av med soja, salt och peppar.

    4. 4.

      Servering: Stek svampen i smör, salta och peppra. Servera biffarna med sås, svamp och kokt broccoli. Garnera ev med färska örter.

Fler recept på:
Biffar, Svamp, Broccoli, Potatis, Lamm, Vilt
Är innehållet i detta recept olämpligt?