Viltfärs järpar i gräddsås med pressad gurka

Viltfärs järpar i gräddsås med pressad gurka

Av: / Foto: Ralph Månsson
50 min
4 portioner
Annons

Ingredienser

  1. Järpar

    1. 500 g viltfärs av älg, kronhjort eller vildsvin
    2. 2 gul lökar
    3. 1 msk olja
    4. 1 tsk torkad timjan
    5. salt och peppar
    6. smör till stekning
  2. Pressad gurka

    1. 10 cm slanggurka
    2. 3 msk ättika, 12%
    3. 2 msk flytande honung
    4. 4 msk vatten
    5. 1/2 dl hackad färsk eller fryst persilja
    6. salt
  3. Gräddsås

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 2 msk konc viltfond
    3. 2 msk svartvinbärsgelé
    4. salt och peppar
  4. Servering

    1. kokt potatis
    2. rårörda lingon

Gör så här

    1. 1.

      Järpar: Hacka löken fint, stek mjuk och genomskinlig i olja. Blanda färs, lök, timjan, salt och peppar till en smet och forma till järpar. Bryn runt om i rikligt med smör, ca 10 minuter.

    2. 2.

      Pressad gurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Tillsätt ättika, honung, vatten och hackad persilja. Smaka eventuellt av med salt. Låt stå minst 1 timme före servering. Håller minst 1 vecka i kylskåpet.

    3. 3.

      Sås: När järparna har fått fin, gyllenbrun färg, tillsätt grädde, fond och gelé och låt koka ihop till en sås i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Servera järparna med kokt potatis, pressad gurka och rårörda lingon.

Är innehållet i detta recept olämpligt?