Vietnamesisk nudelsoppa med kycklingbollar

Vietnamesisk nudelsoppa med kycklingbollar

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
40 min
4 personer
En sötsyrlig nudelsoppa med hetta är denna klassiska ”pho” som kan varieras i det oändliga. Här är en variant med kycklingbollar.
Fler recept på:
Soppa, Citron, Morot, Chili, Fisk
Annons

Ingredienser

  1. Kycklingbollar:

    1. 1 chili (urkärnad och finhackad)
    2. 1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
    3. 300 g kycklingfärs
    4. 1 msk riven ingefära
    5. 1 lime (rivet skal)
    6. 1 ägg
  2. Pho:

    1. 1 citrongräs
    2. 1 msk neutral olja + sesamolja
    3. 2 chili (urkärnade och finhackade)
    4. 3 vitlöksklyftor (skalade och fint skivade)
    5. 1 morot (skalad och tunt skivad)
    6. 1 liter kycklingbuljong
    7. 1 lime
    8. 1/2 dl fisksås
    9. 2 msk rörsocker
    10. 4 salladslökar
    11. 70 g risnudlar
  3. Garnityr:

    1. 1 kruka koriander
    2. 1 kruka mynta

Gör så här

    1. 1.

      Blanda chili och vitlök med kycklingfärsen samt ingefäran och det rivna skalet från limen. Rör i äggulan och blanda hastigt till en smet. Rulla små bollar med blöta händer och lägg på en vattensköljd skärbräda.

    2. 2.

      Banka citrongräset med något hårt så det spricker lite, till exempel med en mortelstav. Skär det i cirka tre delar.

    3. 3.

      Hetta upp oljorna i en stor gryta och fräs citrongräs, chili, vitlök och morot hastigt utan att det bränns.

    4. 4.

      Häll på buljongen och låt det sjuda utan lock i fem minuter. Pressa i limen, tillsätt fisksåsen och sockret.

    5. 5.

      Strimla salladslöken tvärs över och lägg i tillsammans med nudlarna. Låt det sjuda cirka 3 minuter tills nudlarna är klara.

    6. 6.

      Fiska upp citrongräset och släng det. Ta upp nudlarna med en hålslev och fördela i fyra skålar. Lägg försiktigt i kycklingbollarna i buljongen och låt det sjuda cirka 6–7 minuter. Kolla att en kycklingboll är helt genomkokt genom att dela den. Är den rosa inuti så bör den sjuda någon minut till.

    7. 7.

      Fördela kycklingbollarna över nudlarna och häll över buljongen. Strö över koriander och myntablad, garnera med färsk lime och skivad chili och servera genast

Fler recept på:
Soppa, Citron, Morot, Chili, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?