Vietnamesisk kycklingssallad med lime, chili och mynta

Vietnamesisk kycklingssallad med lime, chili och mynta

Av: / Foto: Monica Eisenman
45 min
4 personer
Fräsch sallad med ett härligt crunch som piggar upp under mörka vintermånader.
Fler recept på:
Nötter, Rödlök, Chili, Citron, Vitlök, Sallad, Soppa, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 400 g kycklingfilé
    2. 1 liter färdigblandad hönsfond
    3. 1 st citrongräs (lätt krossad)
    1. ca 400 g salladskål (kinakål)
    2. 2 st morötter
    3. 1/2 st rödlök
    4. ca 1 dl grovhackad mynta
    5. salt och peppar
  1. Sås:

    1. 2 st röda chilifrukter (urkärnade och finhackade)
    2. 3 st vitlöksklyftor (finhackade)
    3. 2 st schalottenlökar (finhackade)
    4. 1 msk risvinsvinäger
    5. 3 msk färskpressad lime
    6. 3 msk fisksås
    7. 2 msk strösocker
    8. 3 msk neutral olja
    1. ca 1 dl grovhackade saltade jordnötter
    2. 1 näve färsk koriander

Gör så här

    1. 1.

      Lägg kyckling, fond och citrongräs i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 10–15 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Ta upp kycklingen och låt svalna.

    2. 2.

      När kycklingen har svalnat något, använd två gafflar för att strimla kycklingen.

    3. 3.

      Rör ihop chili, vitlök, lök, risvinsvinäger, lime, fisksås, socker och olja.

    4. 4.

      Strimla salladskålen fint. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala rödlöken och skär i tunna halvmånar. Blanda såsen med grönsakerna, kycklingen och myntan. Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Strö över jordnötter och garnera med koriander.

Tips från kocken

Obs! Spara buljongen till kycklingen och använd den t ex i en soppa.
Fler recept på:
Nötter, Rödlök, Chili, Citron, Vitlök, Sallad, Soppa, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?