Vetebrödskrans

Vetebrödskrans

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
2 stycken
Vetebrödskrans att servera till kaffet.
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 50 g margarin eller smör
    3. 3 dl mjölk
    4. 1/2 dl socker
    5. 1 tsk kardemumma
    6. 7–8 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. ca 125 g mjukt smör
    2. 1/2 dl socker
    3. ca 2 tsk stött kardemumma
    4. ägg till pensling
  2. Garnering

    1. hackade pistagenötter

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bun­ke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli ca 37°. Lös upp jästen med lite av degspadet, rör ner resten. Till­sätt socker, kardemumma och mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en smidig men inte för hård deg. Jäs övertäckt till näs­tan dubbel storlek, 30–45 min.

    2. 2.

      Rör ihop fyllningen.

    3. 3.

      Ta upp degen och knåda ihop med bara några få tag. Kavla ut till ca 80x25 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Dela på mitten till två rullar.

    4. 4.

      Ta den ena rullen och skär den mitt itu på längden till två delar med snittytan uppåt. Fläta ihop, men behåll snitt­ ytan uppåt. Snurra ihop flätan och lägg den på bakpappers­klädd plåt, gör samma med andra delen. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 min.

    5. 5.

      Pensla med ägg och strö över nötter. Grädda i 200°, 15–20 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?