Vegetarisk squashgratäng med mozzarella och vitlöksbröd

Vegetarisk squashgratäng med mozzarella och vitlöksbröd

Av: / Foto: Erik Karlsson
4 port
Squash, tomater och mozzarella – här lagar vi en härlig gratäng med italienska färger och smaker! Servera med hemgjort vitlöksbröd.
Fler recept på:
Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. 2-3 små squasher
    2. 200 g mozzarellaost på rulle
    3. 250 g körsbärstomater
    4. 1 msk olivolja
    5. salt, peppar
  1. Gratängsås

    1. 2 schalottenlökar
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 3 msk chilisås
    4. 3 msk tomatpuré
    5. 10 strimlade soltorkade
tomater
    6. 1 dl hackade örter, basilika, timjan
    7. 75 g västerbottensost, riven
    8. olja till stekning
  2. Garnering

    1. färsk basilika
  3. Vitlöksbröd

    1. 4 skivor vitt bröd
    2. 25 g smör
    3. 100 g riven ost
    4. 2 pressade vitlöksklyftor
    5. 2 msk hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på Ugn 200°. Skär squashen i ca ½ cm tjocka skivor. Skär mozzarellaosten i skivor. Lägg tomaterna längs kanten på en gratängform. Varva squash- och mozzarellaskivorna i mitten i ett vackert mönster. Ringla över olivolja. Salta och peppra.

    2. 2.

      Gratängsås: Finhacka och fräs schalottenlöken i lite olja. Blanda löken med övriga ingredienser, förutom osten, i en kastrull. Låt såsen sakta koka
några min. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna i formen.

    3. 3.

      Baka i ugn tills osten fått fin färg, ca 30 min. Garnera med
basilika.

    4. 4.

      Vitlöksbröd: Smöra brödskivorna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda osten med pressad vitlök och persilja. Strö blandningen över brödskivorna. Grilla i ugnen 5–7 min.

Fler recept på:
Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?