Vegetarisk rotfruktsgryta med saffran

Vegetarisk rotfruktsgryta med saffran

Av: / Foto: Erik Karlsson
4 port
Härlig vegetarisk gryta med linser, rotfrukter och grönsaker. Baguetter eller surdegsbröd passar bra som tillbehör.
Annons

Ingredienser

    1. 1 stor purjolök
    2. 2 vitlöksklyftor
    3. 1 tsk hackad chili
    4. 1 msk rapsolja
    5. 2 morötter
    6. 3 kvistar stjälkselleri
    7. 400 g rotselleri
    8. 2 dl grönsaksbuljong 
(1 tärning)
    9. 1/2 tsk spiskummin
    10. 0,5 g saffran (1 kuvert)
    11. 300 g blomkål i små buketter
    12. 2 dl pärlcouscous el bulgur
    13. 100 g torkade aprikoser
  1. Garnering

    1. 1/2 granatäpple
    2. 3 msk hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Ansa och skölj purjolöken. Skär den i slantar. Finhacka vitlöken.

    2. 2.

      Låt purjolök, vitlök och chili bli lite glansigt i oljan i en tjockbottnad kastrull.

    3. 3.

      Skala och skär morötterna 
i stora bitar. Skär selleristjälkarna i små bitar. Skala och tärna rotsellerin. Tillsätt morötter, stjälkselleri och rotselleri i kastrullen. Tillsätt buljong, spiskummin, saffran, blomkål, pärlcouscous och delade aprikoser. Låt sakta koka 15 min.

    4. 4.

      Garnering: Gröp ur granatäppelkärnorna. Strö dem och hackad persilja över grytan vid serveringen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?