Vegetarisk rotfruktsgratäng med bönsallad

Vegetarisk rotfruktsgratäng med bönsallad

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 portioner
Vår vegetariska gratäng är fullproppad med rotfrukter!
Fler recept på:
Budgetmat, Gratäng, Sallad, Morot, Potatis, Tomater, Citron, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 2 st potatisar
    2. 1 st morot
    3. 1 st palsternacka
    4. 1 stjälk blekselleri
    5. 1 st gul lök
    6. 3 st vitlöksklyftor
    7. 2 msk rapsolja till stekning
    8. 60 g färsk spenat
    9. 3 dl grädde
    10. 2 dl riven gratängost
    11. salt och peppar
  1. Bönsallad

    1. 125 g haricots verts
    2. 5 cm purjolök
    3. 1/2 st gul lök
    4. 6–8 st små tomater
    5. 2 msk olivolja
    6. 2 tsk citronsaft
    7. 1 msk flytande honung
    8. 2–3 msk hackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med tunt skuren blekselleri, skivad gul lök och vitlök. Häll på rapsoljan och låt allt fräsa några minuter. Blanda ner spenaten och låt den mjukna.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 200°.

    3. 3.

      Ta kastrullen från värmen, blanda ner grädde och ost. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Fördela blandningen i fyra portionsformar och gratinera i ca 20 minuter.

    5. 5.

      Bönsallad: Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 6 minuter. Häll av vattnet och spola kalla. Skär purjolök och lök tunt. Halvera tomaterna. Blanda samman alla ingredienserna och servera salladen till gratängen.

Tips från kocken

Det går bra att göra gratängen i en stor form i stället, gratinera då totalt ca 30 minuter i ugnen.
Är innehållet i detta recept olämpligt?