Vegetarisk kålpudding med gräddsås och lingon

Vegetarisk kålpudding med gräddsås och lingon

Av: / Foto: Pontus Ferneman
4 portioner
Här har vi gjort kålpuddingen vegetarisk med smörstekta champinjoner och serverar den med lättlagad gräddsås, lingon och ättiksgurka. Mums!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 800 g vitkål
    3. 2 gula lökar
    4. 2 dl champinjoner
    5. 1 msk smör
    6. 1/2 dl ris (okokt mått)
    7. 3 dl vatten
    8. 1 grönsaksbuljongtärning
    9. 2 msk soja
    10. 2 msk sirap (+ lite att ringla över puddingen)
    11. 1 tsk curry
    12. 1/2 tsk mald ingefära
    13. 1 krm vitpeppar
  1. Gräddsås

    1. 2 dl vispgrädde
    2. 2 dl créme fraiche
    3. 1 grönsaksbuljongtärning
    4. ev soja
  2. Servering

    1. kokt delikatesspotatis
    2. ättiksgurka
    3. lingonsylt
  3. Garnering

    1. persilja

Gör så här

    1. 1.

      Strimla kålen fint. Skala och finhacka löken. Skiva svampen.

    2. 2.

      Fräs svampen i smör tills den får lite färg. Blanda ner kål och lök och låt allt fräsa i 5–10 min. Rör om hela tiden.

    3. 3.

      Tillsätt ris, vatten och smulad buljongtärning.

    4. 4.

      Tillsätt även soja, sirap, curry, ingefära och vitpeppar.

    5. 5.

      Lägg kålröran i en ugnsform och släta till ytan. Ringla över lite sirap.

    6. 6.

      Gratinera i ugn på nedersta falsen ca 1 tim. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet.

    7. 7.

      Sås: Koka ihop grädde, crème fraiche och buljongtärning tills tärningen smält. Färga ev med ett par droppar soja.

    8. 8.

      Servera kålpuddingen med potatis, sås, ättiksgurka och lingon. Garnera med persilja.

Är innehållet i detta recept olämpligt?