Vegantacos med sötpotatis, sesammajonnäs, syrad rödlök och bönröra

Vegantacos med sötpotatis, sesammajonnäs, syrad rödlök och bönröra

Av: / Foto: tuvessonskan.se
4 portioner
Annons

Ingredienser

  1. Cashew- och bönröra

    1. 400 g svarta bönor
    2. 400 g stora vita bönor
    3. 2 klyftor vitlök
    4. 1 dl cashewnötter, grovhackade
    5. 2 tsk sambal oelek
    6. 1 msk tomatpuré
    7. 1 msk oregano
    8. 3 tsk paprikapulver
    9. 1 tsk spiskummin
    10. 1 st lime
    11. salt
    12. svartpeppar
    13. 2 msk rapsolja
  2. Sesammajonnäs

    1. 2 dl majonnäs
    2. 2-4 tsk sesamolja
    3. salt
    4. svartpeppar
    5. 1 msk rostade sesamfrön
  3. Syrad rödlök

    1. 1 dl äppelcidervinäger
    2. 1 dl vatten
    3. 0,5 dl strösocker
    4. 1 st rödlök
  4. Rostad sötpotatis

    1. 2 st små/medelstora sötpotatisar
    2. 2 tsk rökt paprikapulver
    3. 1 msk rapsolja
    4. flingsalt
  5. Tillbehör

    1. 8 st mjuka minitortillas
    2. koriander
    3. vårlök
    4. bladspenat
    5. färska jalapenos
    6. sesamfrön (svarta och vita)
    7. gurka

Gör så här

    1. 1.

      Bönröra: Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. Stek hastigt den finhackade vitlöken och vänd sedan i alla kryddor och låt de steka med i en minut eller så. Vänd i sambal och tomatpuré och stek ytterligare en halv minut. Vänd i de avsköljda, avrunna bönorna och rör runt. Låt steka i några minuter och smaka därefter av med salt, svartpeppar och limesaft efter smak. Avsluta med att vända i grovhackade cashewnötter.

    2. 2.

      Sesammajonnäs: Blanda majonäs med sesamolja, salt och svartpeppar och toppa med rostade sesamfrön.

    3. 3.

      Syrad rödlök: Koka upp vinäger, vatten och socker i en kastrull och rör runt tills att sockret har löst upp sig. Låt lagen svalna en aning. Skiva löken tunt, helst med en mandolin om du har en sådan hemma, och lägg sedan löken i en burk. Häll lagen över löken och låt den stå kallt i minst 30 minuter innan servering.

    4. 4.

      Rostad sötpotatis: Sätt ugnen på 220 grader. Skala sötpotatisen och dela den i mindre kubliknande bitar. Pudra på med rikligt med rökt paprikapulver, salt och rapsolja. Rör runt ordentligt och lägg dem på i en ugnsfast form eller en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stå i ugnen i 15-20 minuter tills att de har mjuknat. Hur länge de behöver stå i ugnen beror på hur stora bitar sötpotatis du har.

    5. 5.

      Servering: Servera bön- och cashewröran i små tortillabröd tillsammans med rostad sötpotatis, några skedar sesammajonnäs, finhackad gurka och jalapeno, bladspenat, finhackad vårlök, syrad rödlök och en fet näve färsk koriander.

Är innehållet i detta recept olämpligt?