Veganska köttbullar julköttbullar

Veganska köttbullar julköttbullar

Av:
18 stycken
Annons

Ingredienser

  1. 300 g Vegofärs, gärna anammas
  2. 1,5 dl Ströbröd
  3. 2-2,5 msk Potatismjöl
  4. 2 dl Havregrädde
  5. 0,5-1 dl Vatten
  6. 1 Gul lök
  7. 1,5 msk God grönsaksfond
  8. 1 msk Kinesisk soja
  9. 10-12 korn Kryddpeppar, mortlade
  10. 1 msk Dijonsenap
  11. Mjölkfritt smör att ssteka i, mycket
  12. Salt och peppar

Gör så här

  1. 1.

   Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.

  2. 2.

   Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.

  3. 3.

   Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet, tillsammans med dijonsenapen, och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.

  4. 4.

   Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig. Teststek en köttbulle för att justera mängden potatismjöl om du upplever att de är för mjuka. De ska hålla ihop bra i pannan utan att tappa formen för mycket, men utan att bli för sega.

  5. 5.

   Handrullar bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå 5-10 minuter till på låg värme.

Är innehållet i detta recept olämpligt?