Vegabullar med pistaschnötter

Vegabullar med pistaschnötter

Av: / Foto: Pontus Ferneman
35 st
Nötterna ger inte bara bullen god smak utan även en läcker knaprighet.
Annons

Ingredienser

    1. 3/4 pkt jäst
    2. 4 dl mjölk, rumstemp
    3. ½ tsk salt
    4. 1 tsk malen kardemumma
    5. 1 dl strösocker
    6. 1 ägg
    7. 12–13 dl vetemjöl
    8. 150 g smör, mjukt
  1. Fyllning

    1. 200 g smör, mjukt
    2. 1 dl strösocker
    3. 1 msk malen kanel
    4. ca 100 g pistaschnötter
  2. Pensling och garnering

    1. 1 ägg
    2. pärlsocker
  3. Ugn 225°

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en skål. Rör ut den i mjölk. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg.

    2. 2.

      Rör i cirka hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Tillsätt resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk 1–1½ tim.

    3. 3.

      Fyllning: Rör samman smör, socker och kanel. Hacka nötterna.

    4. 4.

      Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 30x50 cm. Bred på fyllningen och strö över pistaschnötter. Rulla ihop. Skär rullarna i 2½–3 cm breda bitar. Tryck till bullarna på mitten, längs med, med skaftet av en sked eller kniv.

    5. 5.

      Lägg bullarna på plåt med bakpapper och låt jäsa under duk ca 40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

    6. 6.

      Grädda i mitten av ugnen, 8–10 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?