Västerbotten-cheesecake med rökt lax

Västerbotten-cheesecake med rökt lax

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
10 portioner
Förrätt 1
Annons

Ingredienser

    1. 4 gelatinblad
    2. 2 dl crème fraiche
    3. 1 1/2 dl vispgrädde
    4. 300 g philadelphiaost
    5. 200 g fint riven västerbottensost (köp gärna i bit och riv fint)
    6. salt och peppar
  1. Lingonsås:

    1. 2 dl frysta lingon
    2. 1 apelsin, endast saften
    3. 1/2 dl svartvinbärsgelé
    4. 2 tsk fransk senap
    5. 1 msk röd balsamvinäger
    6. arrowrot eller potatismjöl
  2. Garnering och tillbehör:

    1. 2–3 skivor kavring eller grovt bröd
    2. smör till stekning
    3. 400 g kallrökt laxfilé i bit
    4. 1 dl finhackad eller strimlad purjolök
    5. persilja

Gör så här

    1. 1.

      Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min.Vispa all crème fraiche och 1 dl grädde var för sig. Rör samman philadelphiaost och fint riven västerbottensost till en jämn smet.

    2. 2.

      Hetta upp resterande grädde, lägg i urkramade gelatinblad och rör om tills allt har löst sig. Låt svalna till simmig lösning.

    3. 3.

      Rör ner crème fraiche och grädde i gelantinlösningen och vänd sedan ner ostmassan. Smaka av med salt och peppar

    4. 4.

      Täck en avlång bakform (ca 1 liter) med bakplåtspapper, häll i massan och bred ut den väl. Sätt in i kyl för att stelna, gärna till nästa dag.

    5. 5.

      Låt lingon, apelsinsaft, gelé och senap koka upp under omrörning och sjud i ca 15 min. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med balsamvinäger och kryddor. Red av med arrowrot eller potatismjöl utrört i kallt vatten till lagom konsistens. Låt svalna

    6. 6.

      Kantskär kavringen och kör dem till smulor i en matberedare. Stek smulorna knapriga med en klick smör. Låt svalna.

    7. 7.

      Skär cheesecake i skivor och lägg upp på fat. Lägg fint tärnad lax med strimlad purjo bredvid och strö över kavringsmulor. Ringla över såsen och garnera med persilja.

Är innehållet i detta recept olämpligt?