Vårkyckling med ört- och citronsmör

Vårkyckling med ört- och citronsmör

Av: / Foto: Anders Norrsell
160 min
5 personer
Helstekt kyckling med ört- och citronsmör.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Vitlök, Äpple, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 2 st majskycklingar, ca 1 1/2 kg
    2. 50 g smör
    3. 3 msk olivolja
    4. 1 1/2 msk kinesisk soja
    5. 1 msk finhackade örter
  1. Ört- och citronsmör

    1. 125 g smör, rumsvarmt
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 1 st citron, rivet skal
    4. 3/4 dl finhackade örter, t ex persilja och rosmarin
  2. Fyllning

    1. några kvistar rosmarin
    2. 2–3 st äpplen

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka av kycklingen. Lossa försiktigt skinnet på kycklingens bröst.

    2. 2.

      Ört- och citronsmör: Pressa vitlöken och blanda med smör, citronskal och örter. Tryck in ört- och citronsmöret under skinnet på kycklingen.

    3. 3.

      Smält smör och blanda med olja, soja och örter i en stekpanna. Lägg kycklingen med bröstet upp i en smord ugnsform. Salta köttet och pensla in- och utsida med smörblandningen.

    4. 4.

      Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll kycklingen med äpplen och rosmarin. Om det inte får plats kan du lägga resten i formen. Bind ev upp kycklingen med steksnöre.

    5. 5.

      Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1–1 1/2 timme. Ös kycklingen ett par gånger under tiden.

    6. 6.

      Kycklingen är färdig när köttsaften är klar. Skär ett snitt längst in mot lårbenet och se efter. Om du använder stektermometer ska den visa på ca 82 grader.

Tips från kocken

Är ni 6 personer så får du steka två kycklingar, om du inte får tag på en stor kyckling.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Vitlök, Äpple, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?