Vardagsbröd

Vardagsbröd

Av: / Foto: Aina C Hole
240 min
2 limpor
Ett sunt och gott rågbröd. Perfekt allroundbröd.
Annons

Ingredienser

  1. Fördeg:

    1. 8 dl filmjölk
    2. 200 g kruskakli
    3. 300 g siktat rågmjöl
    1. 2 dl filmjölk
    2. 1 paket jäst
    3. 3 dl rapsolja
    4. 800 g vetemjöl
    5. 2 tsk salt
    1. 1 st ägg (till pensling)
    2. rågmjöl (till dekoration)

Gör så här

    1. 1.

      Blanda ingredienserna till fördegen, knåda väl för hand eller i en matberedare på låg hastighet. Degen ska vara klistrig. Täck degen med plastfolie och låt den stå och vila i 30 minuter.

    2. 2.

      Värm filmjölken till 37°. Smula jästen och rör ut den i filmjölken. Tillsätt jästblandningen och de övriga ingredienserna till fördegen. Knåda väl, degen ska fortfarande vara lite klistrig. Täck degen med plastfolie och låt vila på dragfri plats i 45 minuter.

    3. 3.

      Dela degen i två delar och forma avlånga bröd som du lägger i smorda avlånga bakformar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 35–40 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg, snitta dem och strö över lite rågmjöl.

    4. 4.

      Grädda på nedersta falsen i ugnen på 200° i 50–60 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?