Vaniljkola med havssalt

Vaniljkola med havssalt

Av: / Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
30 min
30 stycken
Försvinnande gott julgodis!
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 1 vaniljstång
    2. 60 g smör
    3. 11 dl grädde
    4. 21 dl strösocker
    5. 5 msk glykos
    6. 1 krm havssalt
  1. Till dekorering

    1. havssalt

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Pensla en form, ca 18x22 cm, med lite naturell olja. Klä formen med bakplåtspapper så att det går upp på kanterna.

    2. 2.

      Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Koka upp.

    3. 3.

      Sänk värmen och koka vidare på medelvärme. Rör om då och då. Stoppa ner en sockertermometer eller mät emellanåt med annan termometer. Alt gör kulprovet.

    4. 4.

      Ta upp vaniljstången strax innan kolan är färdig. Koka till 122°. Gör gärna ett kulprov för att se om kolan är fast. Häll upp snabbt i formen. Strö lite havssalt över innan kolan stelnar.

    5. 5.

      Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur. Skär upp i bitar och snurra in kolorna i smörpapper.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?