Vaniljkola Fleur De Sel

Vaniljkola Fleur De Sel

45 min
50 stycken
Recept på underbar, julig kola med smak av härlig vanilj att förgylla juletiden med.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl grädde
    2. 55 g smör
    3. 1 st vaniljstång (skårad och urskrapad)
    4. 1 tsk havssalt
    5. 2.5 dl strösocker
    6. 0.5 dl glykossirap
    7. 0.5 dl vatten
    8. 50 st klippta bitar av bakplåtspapper (på 10x10 cm vardera)

Gör så här

    1. 1.

      Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en kvadratisk form, cirka 20x20 cm.

    2. 2.

      Koka upp grädde, smör, vaniljstång och -frön samt havssalt. Sänk värmen och håll grädden varm.

    3. 3.

      Koka på medelvärme upp socker, glykossirap och vatten till en karamell; låt sockerblandningen koka, men rör inte i den, utan rotera istället kastrullen så att inga sockerkristaller bildas. Koka tills massan är bärnstensfärgad och visar cirka 165° på en termometer.

    4. 4.

      Ta upp vaniljstången från gräddkoket och häll grädden över karamellen. Det kommer att bubbla ordentligt, så häll försiktigt; rör samtidigt om med en träslev. Koka upp massan till 120°.

    5. 5.

      Häll den sedan i den förberedda formen och strö lite havssalt på toppen. Låt stelna i rumstemperatur. Använd en inoljad, skarp kniv eller ett pizzahjul och skär karamellen i 2x4 cm stora kolabitar. Slå in karamellerna i de förberedda bitarna av bakplåtspapper.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?