Vaniljfyllda kanelbullar med citron

Vaniljfyllda kanelbullar med citron

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
35 stycken
Så smarriga vaniljfyllda kanelbullar smaksatt med citron.
Annons

Ingredienser

    1. 4 dl mjölk
    2. 1 1/2 msk malda psylliumfröskal, t ex fiberhusk
    3. 125 g smör eller margarin
    4. 1 dl vit sirap
    5. 50 g jäst för söta degar
    6. 1 st ägg
    7. 1/2 tsk salt
    8. 1 tsk nystött kardemumma
    9. ca 10 dl ljus glutenfri mjölmix
  1. Fyllning

    1. 125 g rumsvarmt smör eller margarin
    2. 2 dl färdig vaniljkräm
    3. 1/2 dl socker
    4. 1 msk malen kanel
    5. 2 tsk vaniljsocker
    6. finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk
  2. Pensling och garnering

    1. 1 st lätt uppvispat ägg
    2. pärlsocker
    1. pappersbakformar

Gör så här

    1. 1.

      Värm mjölken till ca 40°. Mät upp fiberhusken i en degbunke och häll mjölken över. Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 minuter.

    2. 2.

      Rör matfett och vit sirap vitt och poröst.

    3. 3.

      Smula ner jästen i degvätskan och rör tills den löst sig. Tillsätt matfettsblandningen, ägg, salt, kardemumma och mjölmix. Arbeta degen i maskin i 6–8 minuter, för hand något längre.

    4. 4.

      Fyllning: Lägg matfettet i en rymlig skål. Klicka ner vaniljkrämen lite i taget under omrörning. Tillsätt resterande ingredienser och rör till slät konsistens.

    5. 5.

      Mjöla arbetsbänken med mjölmix och stjälp ut degen. Kavla ut till en fyrkant, ca 30x30 cm. Bre över fyllningen jämnt och rulla samman.

    6. 6.

      Skär upp längden i skivor som läggs med snittytan upp i bullformar. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

    7. 7.

      Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Tips från kocken

Degar med glutenfritt mjöl är alltid svårare att hantera jämfört med om du bakar med vanligt vetemjöl. Även om den färdigknådade bulldegen verkar väldigt klibbig bör du därför inte tillsätta mer mjöl i bunken. Stjälp ut degen på arbetsbänken, är den då kladdig och svår att hantera kan du tillsätta lite mer mjöl. Men tänk på att ju mindre mjöl du tillsätter, desto saftigare blir bullarna. Känns degen alldeles hopplöst kladdig? Klicka den veka degen i formarna, tryck en fördjupning i varje och skeda ner fyllningen där.
Är innehållet i detta recept olämpligt?