Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och smör. Blanda i mjölet, lite i taget, och arbeta degen kraftigt i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda smör, vaniljfrön, kardemumma och socker i en skål. Forma 25 små bollar. Lägg dem på en tallrik och ställ in i frysen medan degen jäser.
Dela degen i 25 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem i aluminiumformar och ställ dem på plåtar. Tryck ner en fryst bit fyllning i varje bulle.
Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare ca 25 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 7–9 minuter. Låt bullarna svalna på galler.