Vanilj- och smörbullar

Vanilj- och smörbullar

Av: / Foto: Anders Norrsell
100 min
25 bullar
Recept på vanilj- och smörbullar - mumsigt till kaffet!
Fler recept på:
Bullar
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst för söta degar
    2. 3 dl standardmjölk
    3. 1 1/2 dl strösocker
    4. 1 krm salt
    5. 3 ägg
    6. 225 g smör, rumsvarmt
    7. 11–13 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 150 g smör
    2. 1 3/4 dl florsocker
    3. 1 vaniljstång
    4. 1/2 msk kardemumma
  2. Garnering

    1. 1 ägg
    2. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och smör. Blanda i mjölet, lite i taget, och arbeta degen kraftigt i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

    2. 2.

      Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda smör, vaniljfrön, kardemumma och socker i en skål. Forma 25 små bollar. Lägg dem på en tallrik och ställ in i frysen medan degen jäser.

    3. 3.

      Dela degen i 25 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem i aluminiumformar och ställ dem på plåtar. Tryck ner en fryst bit fyllning i varje bulle.

    4. 4.

      Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare ca 25 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 7–9 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Fler recept på:
Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?