Valnötstårta med mockakräm

Valnötstårta med mockakräm

Av: / Foto: Colombus Leth
75 min
12 bitar
En riktigt maffig tårta med tre bottnar och fluffig mockakräm. Har du endast en form att baka bottnarna i tar receptet längre tid att göra än angivelsen.
Annons

Ingredienser

    1. 300 g valnötter
    2. 250 g strösocker
    3. 6 äggvitor
    4. smör till formen
  1. Mockakräm

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 1/2 dl farinsocker
    3. 1 msk snabbkaffepulver
  2. Chokladglasyr

    1. 150 g mörk choklad, minst 60%
    2. 30 g smör
    3. 12 fina valnötter
  3. Dessutom:

    1. 1 form, gärna flera, med löstagbar kant, 24 cm i diameter

Gör så här

    1. 1.

       Sätt ugnen på 160°. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på varje form du ska använda och smörj det och formens kanter med smör.

    2. 2.

      Mixa valnötterna med hälften av sockret i en matberedare till en jämn massa. Eller mal valnötterna i en mandelkvarn.

    3. 3.

      Vispa äggvitorna till ett fast skum i en stor skål. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa tills smeten är styv. Vänd försiktigt ner nötblandningen.

    4. 4.

      Bred ut en tredjedel av smeten i varje form, eller, om du bara har en form, grädda en tredjedel av smeten åt gången, cirka 35 minuter. Låt bottnarna svalna i formen.

    5. 5.

      Mockakräm: Vispa ihop grädde, farinsocker och snabbkaffepulver till ett tjockt skum. Hit kan förberedas.

    6. 6.

      Montering: Lägg en av nötbottnarna på ett tårtfat. Bred hälften av mockakrämen ovanpå. Lägg på nästa nötbotten och bred resten av krämen på den. Avsluta med den tredje och sista nötbottnen ovanpå.

    7. 7.

      Chokladglasyr: Smält smör och choklad i en liten skål över varmt vattenbad. Vispa ihop till en jämn smet.

    8. 8.

      Bred försiktigt ut chokladglasyren på den översta tårtbottnen. Garnera sedan tårtan jämnt med valnötter och låt den stå väl övertäckt i kylskåp fram till servering.

Är innehållet i detta recept olämpligt?