Valnötsbröd

Valnötsbröd

Av: / Foto: Aina C Hole
95 min
1 limpa
Riktigt vintrigt valnötsbröd!
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/4 dl filmjölk
    2. 1 1/4 dl vatten
    3. 20 g jäst
    4. 1/2 msk honung
    5. 1/2 tsk salt
    6. 1 msk rågflingor
    7. 20 g smör
    8. 40 st valnötter
    9. 75 g rågmjöl
    10. 125–150 g vetemjöl
    11. 100 g fint kärnvetemjöl, t ex Kungsörnen

Gör så här

    1. 1.

      Lös jästen i fingervarmt vatten, blanda i filmjölk. Tillsätt honung. Tillsätt resten av ingredienserna, men vänta med att tillsätta allt vetemjöl för att se hur mycket som behövs. Degen ska bli smidig och släppa lätt från underlaget. Knåda väl.

    2. 2.

      Låt jäsa under plast på en dragfri plats i 25 minuter. Knåda degen och låt den jäsa i ytterligare 25 minuter.

    3. 3.

      Forma degen till ett jämnt bröd och låt jäsa till det dubbla i cirka 15 minuter.

    4. 4.

      Snitta brödet och pensla med vatten. Grädda på nedersta falsen i ugnen på 250° i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?