Valnötsbröd

Valnötsbröd

330 min
3 Stycken
Recept på ett riktigt smarrigt valnötbröd.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g Jäst
    2. 10 dl Vatten
    3. 0.5 dl kallpressad rapsolja
    4. 16.5 dl vetemjöl special
    5. 10 dl Rågmjöl
    6. 1.5 msk havssalt
    7. 150 g valnötskärnor

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och rör tills jästen löser sig. Tillsätt rapsolja och mjöl; arbeta degen i maskin i 20 minuter. Tillsätt salt och valnötter och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.

    2. 2.

      Låt jäsa övertäckt i minst 2 timmar. Forma degen till 3 runda limpor och lägg dem antingen på plåt klädd med bakplåtspapper eller i mjölade jäskorgar. Låt limporna jäsa till dubbel storlek, 1–2 timmar.

    3. 3.

      Sätt en långpanna eller ugnsform längst ner i ugnen och värm ugnen till 250°. Om bröden fått jäsa i korgar, vält försiktigt upp dem på en plåt. Ställ in bröden längst ner i ugnen och slå en kopp vatten i ugnsformen under. Stäng luckan, sänk värmen till 200° och grädda bröden i totalt cirka 35 minuter. Efter 15 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?