Valnöts- och fikonbröd

Valnöts- och fikonbröd

Av: / Foto: Ulf Svensson
240 min
2 bröd
Matigt och gott bröd som gör sig bäst med ett gott smör.
Annons

Ingredienser

    1. 30 g jäst
    2. 5 dl kallt vatten
    3. 150 g rågsurdeg
    4. ½ dl mörk sirap
    5. ½ dl rapsolja
    6. 2 tsk salt
    7. 1 tsk malen anis
    8. 3 dl rågmjöl
    9. 10–11 dl vetemjöl
    10. 100 g valnötter
    11. 6 torkade fikon, klipp bort den hårda kvisten
    12. 2–3 msk rapsolja

Gör så här

    1. 1.

      Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, sirap, olja, salt, anis och rågmjöl.

    2. 2.

      Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg och arbeta degen i degblandare 5–10 minuter. Tillsätt valnötter och fikon i bitar. Låt degen jäsa övertäckt 2 timmar.

    3. 3.

      Häll ut oljan på en plåt. Vänd degen i oljan, dela den i två bitar och baka ut till två limpor. Pudra lite mjöl över och skåra bröden på längden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Grädda brödet på näst nedersta falsen cirka 50 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?