Utöbrödet

Utöbrödet

2880 min
4 Stycken
En härlig råglimpa smaksatt med anis och fänkål.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1, skållning

    1. 1 l Vatten
    2. 5 dl Rågmjöl
    3. 1.25 dl vetemjöl special
    4. 2 tsk mald anis
    5. 2 tsk mald fänkål
    6. 1.5 msk havssalt
  2. Dag 2

    1. skållningen från dag 1
    2. 1.5 dl mörk sirap
    3. 10 dl vetemjöl special
    4. 0.5 dl Rågsurdeg
    5. 50 g Jäst

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Koka upp vattnet. Lägg resten av ingredienserna i degblandarens bunke och häll på det kokande vattnet. Kör maskinen en stund så att degen blandas ordentligt, täck med plast och låt stå till nästa dag.

    2. 2.

      Dag 2: Blanda ihop alla ingredienser och kör degen i degblandaren. Degen är kladdig, men ska gå ihop till en deg som kan hålla ihop som en limpa. Plasta över bunken och låt degen jäsa i cirka 1 timme i kylskåp.

    3. 3.

      Dela degen i fyra lika stora bitar och låt dem vila i 10 minuter på bakbordet. Forma dem sedan till limpor, lägg på plåt och låt jäsa i 45–60 minuter. Sätt ugnen på 250°. Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 190–200° och grädda i cirka 40 minuter eller till en innertemperatur på 96°. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?