Ungerskt lantbröd

Ungerskt lantbröd

Av:
80 min
2 bröd á 750 g deg
Perfekt till gulaschsoppa.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1, Fördeg

    1. 160 g fint rågmjöl, gärna stenmalet
    2. 90 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
    3. 175 g vatten
    4. 50 g rågsurdeg
  2. Dag 2, Bortgöring

    1. 15 g jäst
    2. 500 g vatten
    3. 425 g fördeg från dag 1
    4. 750 g vetemjöl med hög proteinhalt
    5. 10 g honung
    6. 25 g havssalt
  3. Topping

    1. 1 näve rågflingor

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1

    2. 2.

      Blanda alla ingredienser i en degbunke i 5 minuter. Täck med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i 12-15 timmar.

    3. 3.

      Dag 2

    4. 4.

      Lös upp jästen i vattnet och slå den över fördegen i degbunken, tillsammans med vetemjöl och honung.

    5. 5.

      Knåda på låg hastighet i cirka 9 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda i cirka 5 minuter till. Gör ett glutenprov.

    6. 6.

      Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 30 minuter. Lägg upp degen på mjölat bord och stöt luften ur den. Vik samman degen som en kudde och lägg den med skarven nedåt i lådan. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

    7. 7.

      Upprepa proceduren med störningen en gång till. Lägg tillbaka degen i lådan och låt spänna av i 10 min.

    8. 8.

      Dela degen i två lika stora bitar och forma dem försiktigt till runda bröd. Lägg dem i två runda 750-grams korgar som strötts rikligt med rågmjöl och därefter med rågflingor. Strö också rågflingor ovanpå bröden. Låt jäsa i 60-90 minuter, till dubbel storlek.

    9. 9.

      Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en baksten eller bakplåt.

    10. 10.

      Vänd upp bröden på en brödspade och sätt in dem i ugnen. Spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

    11. 11.

      Lufta ugnen efter 20 minuter. Upprepa det ett par gånger under bakningen så att brödet utvecklar en kraftig skorpa.

    12. 12.

      Baka totalt i 60 minuter. Kontrollera med hjälp av en stektermometer att innertemperaturen är 98 grader. Lyft över bröden på galler att svalna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?