Ungerskt bröd

Ungerskt bröd

Av:
1 st
Ett bröd som inte ska knådas.
Annons

Ingredienser

    1. 7,7 dl Vetemjöl special f bröd
    2. 1 tsk Grovsalt
    3. 1,5 tsk Torrjäst (blå)
    4. 3,5 dl Ljummet vatten
    5. 1 tsk Olja

Gör så här

    1. 1.

      Blanda alla torra ingredienser noga. Gör en grop i mitten.

    2. 2.

      Häll i olja och vatten och rör ihop m slevskaft till en boll. Knåda INTE! Det tar bara 1-2 min.

    3. 3.

      Täck över degbunke m dubbla lager plastfolie och ställ varmt (t ex under köksspot). Låt degen jäsa t dubbel storlek under två timmar.

    4. 4.

      Nu kan du baka brödet eller lägga degen i en plastburk m lock (lämna ett hörn öppet på burklocket) och ställa i kylen minst en timme, gärna över natten. Du kan ha degen i kylen upp t 4 dgr.

    5. 5.

      Ta ett bakplåtspapper och klipp ut en rund cirkel (om du ska baka i gjutjärnspanna). Klipp sedan glesa fransar i kanten.

    6. 6.

      Badda degen m mjöl, ta upp och forma t ett bröd (vik in sidorna) så den blir slät och fin. Knåda INTE! Häll av överflödigt mjöl fr bakplåtspappret.

    7. 7.

      Skär mönster (t ex tre skåror) ovanpå m vass kniv. Täck över m handduk och låt degen sedan jäsa t dubbel storlek 45-60 min på varmt ställe, t ex en ugn som värmts upp lite och sedan stängts av.

    8. 8.

      Ta fram degen (om du jäst den i ugn) och sätt ugnen på 220°. Baka brödet i en gjutjärnspanna. 30 min m lock och sedan 10-15 min utan lock.

Är innehållet i detta recept olämpligt?