Ugnsstekt äppel- och rosmarinkyckling

Ugnsstekt äppel- och rosmarinkyckling

Av: / Foto: Lena Grenfelt
80 min
6 portioner
Kycklingen blir extra delikat när den ackompanjeras av len honung, fräscha och krispiga äpplen samt syrlig citron och härlig rosmarin.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Äpple, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 4 msk smält smör
    2. 4 msk soja
    3. 4 msk olja
    4. 1/2 st hel vitlök (hälften pressad)
    5. 2 msk honung
    6. 1 st färsk kyckling, på ca 1 1/2 kg
    7. 2 st svenska höstäpplen (i klyftor)
    8. 1 st citron (i klyftor)
    9. 1 knippe färsk rosmarin
    10. grovt salt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Blanda smält smör, soja, olja, den pressade vitlöken och honung i en skål.

    3. 3.

      Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Fyll kycklingen med äppelklyftor, citron, resten av vitlöksklyftorna och rosmarinkvistar. Lägg varsin citron- och äppelklyfta samt rosmarinkvist mellan lår och kropp på utsidan av kycklingen.

    4. 4.

      Gnid in kycklingen med smör- och sojablandningen. Salta och peppra och strö över rosmarin, spara lite rosmarin till servering.

    5. 5.

      Ugnsstek kycklingen i cirka 1 timme. Kycklingen är klar när den har nått en innertemperatur på cirka 70°.

    6. 6.

      Lägg upp på stort fat tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och färska rosmarinkvistar.

Tips från kocken

Ha gärna en termometer till hands när du gör kyckling i ugn, då blir den aldrig torr och överstekt.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Äpple, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?