Ugnsbakad torsk med rödbetssallad och senapssås

Ugnsbakad torsk med rödbetssallad och senapssås

Av: / Foto: Betina Hastoft
45 min
4 portioner
Rödbetor är ett mycket gott tillbehör till fisk. Red av såsen med majsstärkelse och välj glutenfritt bröd om du vill göra rätten helt glutenfri.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Fisk, Potatis, Rödlök
Annons

Ingredienser

    1. 500 g torsk- eller sejfilé
    2. salt och nymald vitpeppar
    3. 1 skiva rågbröd
    4. 1 msk olivolja
  1. Rödbetssallad

    1. 500 g färska rödbetor, gärna små
    2. 1 st liten rödlök
    3. 1 st litet knippe persilja
    4. 2 msk vitvinsvinäger
    5. ½ dl olivolja
    6. 2 st hårdkokta ägg
  2. Senapssås

    1. 2½ liter mjölk
    2. 2½ msk vetemjöl
    3. salt och nymald vitpeppar
    4. 1–2 msk grovkornig senap
  3. Tillbehör

    1. 1 kg potatis

Gör så här

    1. 1.

      Rödbetssallad: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Kyl dem i kallt vatten och gnid av skalet med fingrarna. Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem i en skål.

    2. 2.

      Finhacka lök och persilja och tillsätt det till rödbetorna. Vispa ihop vinäger och olja och häll över. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 175°. Skär torsken i 4 bitar. Vik eventuellt in tunnare ändar under fisken, så att alla bitar blir ungefär lika höga.

    4. 4.

      Lägg fiskbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra. Riv rågbrödet på den grova sidan på ett rivjärn och lägg smulorna över fisken. Droppa över lite olivolja.

    5. 5.

      Baka fisken mitt i ugnen 10–12 minuter. Sätt eventuellt på grillfunktionen de sista minuterna så att rågbrödssmulorna får fin färg och blir knapriga.

    6. 6.

      Senapssås: Vispa ihop mjölk och mjöl i en tjockbottnad kastrull, och koka upp under omrörning. Låt det sjuda på svag värme minst 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och senap.

    7. 7.

      Grovhacka de hårdkokta äggen och strö dem över salladen. Servera genast med fisken, senapssåsen och nykokt potatis.

Tips från kocken

Om du använder fryst fisk, låt den gärna halvtina innan. Tänk också på att det tar längre tid i ugnen.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Fisk, Potatis, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?