Ugnsbakad potatismos

Ugnsbakad potatismos

Av: / Foto: zeinaskitchen.se
6 port
Annons

Ingredienser

    1. 800 g mjölig potatis
    2. 1 dl mjölk
    3. 50 g smör
    4. 1 krm muskotnöt
    5. 1 st mozzarella (ca 125g)
    6. 1.5 dl riven ost (gärna parmesan, cheddar eller västerbottenost)
    7. salt
    8. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Låt smör, mjölk och ost stå i rumstemperatur en stund innan användning. Smöret ska mjukna och ha rumstemperatur och mjölken ska vara ljummen innan de blandas med potatisen.

    2. 2.

      Skala potatisarna och hacka i stora bitar. Lägg i en kastrull, häll över kallt vatten, tillsätt salt och koka upp. Koka potatisarna mjuka, i ca 10-15 min. Sila av ordentligt.

    3. 3.

      Mosa potatisarna med potatispress eller potatisstöt. Tillsätt sedan mozzarella som du har brutit i bitar, smör, riven ost (spara ca 0,5 dl till garnering) och mjölk.

    4. 4.

      Blanda på låg värme tills allting smälter samman till en härligt ostig potatismos. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.

    5. 5.

      Värm ugnen till 200°, över och under värme.

    6. 6.

      Lägg potatismos i en ugnsform. Strö riven ost över och baka sedan mitt i ugnen tills ytan får en fin gyllene färg, ca 15 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?