Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

Av: / Foto: Tine Guth Linse
30 min
4 portioner
Smarrig och lättlagad laxrätt!
Fler recept på:
Dill, Potatis, Citron
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 8 skivor färsk lax, ca 750 g
    3. ½ st gul lök
    4. 250 g färsk bladspenat
    5. smör till stekning
    6. salt och nymald vitpeppar
    7. 4 st tunna skivor kallrökt lax
  1. Vinsås

    1. 1 msk fnhackad gul lök
    2. 1 msk smör
    3. 1 msk vetemjöl
    4. ½ dl torrt vitt vin
    5. 1 dl mjölk
    6. 2 dl vispgrädde
    7. 2 dl fskbuljong
  2. Tillbehör och garnering

    1. nykokt potatis
    2. citronklyfor
    3. blandad sallad
    4. ev dill och/eller persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Lägg 4 färska laxskivor i en ugnsform.

    2. 2.

      Skiva löken tunt och fräs den mjuk tillsammans med spenaten i en klick smör. Salta och peppra.

    3. 3.

      Fördela spenaten på laxskivorna i formen. Lägg en skiva kallrökt lax på varje och toppa med de resterande färska laxskivorna. Salta och peppra. Stek mitt i ugnen 15–20 minuter.

    4. 4.

      Fräs den fnhackade löken till såsen i smöret i en kastrull utan att bryna. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin, mjölk, grädde och buljong. Låt såsen koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då.

    5. 5.

      Servera laxen med nykokt potatis, citronklyfor och en blandad sallad. Garnera gärna med lite kvistar av dill och/eller persilja.

Fler recept på:
Dill, Potatis, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?