Ugnsbakad lax med nöttäcke och rostad pumpa

Ugnsbakad lax med nöttäcke och rostad pumpa

Av: / Foto: Ralph Månsson
45 min
4 personer
Ett smakrikt nöttäcke är hemligheten i den här lättlagade laxrätten.
Fler recept på:
Nötter, Citron, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g lax med skinn, hel bit
    2. olivolja
    3. saften av 1/2 citron
    4. 1–2 tsk chiliflakes
    5. salt och peppar
    6. 1 matpumpa, ca 800 g
    7. Nöttäcke
    8. 2 grillade paprikor, finhackade
    9. 1 dl hackade hasselnötter
    10. 1 tsk rivet citronskal
    11. 2–3 msk flytande honung
  1. Sås

    1. 1 msk smör
    2. 1/2 gul lök, finhackad
    3. 1/2 dl vitt vin
    4. 3 dl fiskbuljong
    5. 2 dl grädde
    6. 1 tsk majsstärkelse
    7. 1/2 dl fint skuren gräslök
    8. Garnering
    9. citronskal
    10. grovhackad persilja

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200. Ringla några matskedar olivolja över laxen. Pressa på citronsaften och krydda med chiliflakes, salt och peppar.

    2. 2.

      Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär pumpan i klyftor och lägg på en plåt med bakpapper. Ringla lite olivolja över och krydda med salt och peppar. Grädda i ugnen i 20–25 minuter tills klyftorna får lite färg på topparna.

    3. 3.

      Såsen: Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs löken i smöret någon minut. Häll på vin, buljong och grädde och låt koka ihop ca 10 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utrört i 1/2 dl vatten. Tillsätt gräslöken och mixa såsen slät med en stavmixer. Sila eventuellt såsen och smaksätt med salt och peppar.

    4. 4.

      Stek laxen på köttsidan tills den får fin färg, i en stekpanna eller grillpanna. Vänd på laxen och fördela en blandning av finhackad paprika, nötter och citronskal på laxen. Ringla honungen över och låt pannan stå i ugnen, fortfarande på 200°, i 15–20 minuter.

    5. 5.

      Dekorera laxen med citronskal och grovhackad persilja. Servera med pumpan och såsen.

Fler recept på:
Nötter, Citron, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?