Tournedos med potatisgratäng och panerad sparris

Tournedos med potatisgratäng och panerad sparris

Av: / Foto: Christina Uhlin
75 min
4 personer
En lyxig tournedos med potatisgratäng och panerad sparris.
Fler recept på:
Gratäng, Potatis, Rödlök, Vitlök, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 4 bitar tournedos av oxfilé à ca 125 g
    2. olja/smör till stekning
    3. 2 msk torkad timjan
  1. Potatisgratäng

    1. 400 g potatis
    2. 3–4 vitlöksklyftor
    3. 1–2 rödlökar
    4. ca 4 dl vispgrädde
    5. 3 msk konc grönsaksfond
    6. salt och peppar
    7. 1/2–1 dl smakrik riven ost till gratinering
  2. Lökfräs med bacon och äpple

    1. 250 g steklök
    2. 140 g tärnat bacon
    3. 1–2 äpplen
  3. Panerad sparris

    1. 12 vita sparrisar
    2. 1/2 dl ströbröd
    3. 1 msk torkad dragon
    4. 1 ägg
    5. 1/2 dl vetemjöl

Gör så här

    1. 1.

      Tvätta och skiva potatisen, skala bara om du vill. Skala och riv vitlöken. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull. Häll över grädden och fonden. Sjud utan lock under omrörning tills potatisen mjuknat, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda gratängen dagen innan. Täck och förvara i kyl. Tänk på! Har du förberett gratängen dagen innan så bör den inte gratineras kylskåpskall, värm den först i ugnen en stund. Strö inte på osten förrän rätten är varm nog att gratineras.

    2. 2.

      Skala smålökarna och stek dem mjuka med baconet i en panna. Baconet släpper fett, men tillsätt lite olja vid stekningen om det behövs. Klyfta äpplet, lägg ner i pannan och låt det mjukna. Hit kan du förbereda lök- och baconfräset under dagen.

    3. 3.

      Skala sparrisen och skär av den träiga nedre biten. Blanda ströbrödet med dragon på ett fat, vispa upp ägget lätt i ett annat. Doppa sparrisarna i mjölet, därefter i äggvispet och sist i det dragonkryddade ströbrödet. Se till att de är väl täckta. Hit kan du förbereda upp till en timme innan och förvara i kyl.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 125°. Torka av köttbitarna och bryn dem på hög värme i en panna med olja och smör. Krydda rejält med salt, peppar och timjan. Lägg över i en eldfast form om stekpannan inte är ugnsfast, och laga klart i ugnen. Räkna med ca 30 minuter om köttet ska vara rosastekt inuti. Värm lök- och baconfräset i ugnen samtidigt med köttet. Låt vila under aluminiumfolie medan du färdigställer resten av middagen.

    5. 5.

      Värm vid behov gratängen lite i ugnen så att den är klar för gratinering. Sätt ugnen på grillvärme. Strö osten över och gratinera tills ytan fått fin färg, passa noga.

    6. 6.

      Stek sparrisarna mjuka och gyllenbruna i smör eller olja i en stekpanna, ca 4 minuter. Stek dem strax innan rätten ska serveras.

    7. 7.

      Servera köttet med potatisgratängen, panerad sparris och lökfräset med bacon och äpple.

Fler recept på:
Gratäng, Potatis, Rödlök, Vitlök, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?