Tournedos med madeirasås och rösti

Tournedos med madeirasås och rösti

Av: / Foto: Per Magnus Persson
80 min
4 personer
En festlig varmrätt!
Fler recept på:
Potatis
Annons

Ingredienser

 1. Köttet

  1. 4 st bitar oxfilé á ca 150 g
  2. 2 msk smör
  3. Salt och nymalen svartpeppar
 2. Madeirasåsen

  1. 2 msk finhackad schalottenlök
  2. 2 msk smör
  3. 1/2 msk tomatpuré
  4. 1 dl rött vin
  5. 1 dl madeiravin
  6. 3 dl mörk oxfond
 3. Potatisrösti

  1. 4 st stora bakpotatisar
  2. 1 st ägg
  3. 1/2 st finhackad gul lök
  4. 30 g smör
  5. Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. 1.

   Sin klassiskt höga form får oxfilén genom att bindas med steksnören som sedan tas bort före serveringen. Bryn filébitarna i smöret i stekpannan. Salta och peppra låt eftersteka i en eldfast form i 175 grader. Använd en stektermometer för att få perfekt kött - 60 grader för medium eller 65 för lätt rosa. Stiger innertemperaturen till 70 grader är köttet helt genomstekt.

  2. 2.

   Fräs löken i smöret. Tillsätt tomatpurén, madeiran, rödvinet och oxfonden. Låt såsen sjuda ned till hälften, tar ca 30 minuter. Sila av och smaka eventuellt av med lite salt.

  3. 3.

   Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Pressa ut så mycket vätska som möjligt. Blanda potatis, ägg, lök och kryddor. Smält smöret i en stekpanna och fördela smeten jämt över hela pannan. Stek i tre minuter eller tills potatisen fått en fin gyllenbrun färg. Vänd och stek på andra sidan. Låt gärna röstikakan glida över på ett stort stek- eller grytlock så blir det lättare att vända. Använd en stekpanna som tål att stå i ugnen eller stjälp alternativt upp röstin på ett ugnsfast fat. Baka sedan i ugn, ca 175 grader i 15 – 20 minuter. Stjälp upp och skär i den form som önskas.

Fler recept på:
Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?